Reklama r2m

 

GIS: Salmonella na skorupkach i w treści jaj konsumpcyjnych

GIS: Salmonella na skorupkach i w treści jaj konsumpcyjnych


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych określonych w komunikacie.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Jaja były przeznaczone dla sieci sklepów Kaufland.


Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt
Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308
Producent: zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE
Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław

 


 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni
skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny

 

Reklama r6s