Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wykryciu wyższego niż dopuszczalny poziomu ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sainte Maure Chevre President 200g
Producent: Société Fromagère de Riblaire
Termin przydatności do spożycia:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g, Numer partii: 06.2024L02 Data minimalnej trwałości: 06.2024 Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock. |
|
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g, Numer partii: 06.2024L02 Data minimalnej trwałości: 06.2024 Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock. |
|
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g, Numer partii: 06.2024L02 Data minimalnej trwałości: 06.2024 Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock |
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny