Reklama r2m

 

GIS: Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych

GIS: Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o stwierdzeniu wysokiego poziom akryloamidu we wskazanej w ostrzeżeniu partii chipsów warzywnych.

To już trzecie w ciągu ostatnich trzech tygodni ostrzeżenie dotyczące przekroczenia poziomu akryloamidu w chipsach warzywnych.

Na podstawie oceny Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.


Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o.

 


 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny

 

Reklama r6s