Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o stwierdzeniu wysokiego poziom akryloamidu we wskazanej w ostrzeżeniu partii chipsów warzywnych.
To już trzecie w ciągu ostatnich trzech tygodni ostrzeżenie dotyczące przekroczenia poziomu akryloamidu w chipsach warzywnych.
Na podstawie oceny Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny