Już za tydzień - we wtorek, 7 lipca - otwiera w Mierzynie swe podwoje nowy lokal gastronomiczny - Włoska Robota - pizzeria e ristorante.
Położona w centralnej części Mierzyna, przy głównej drodze (DK10) może być przystankiem dla każdego, kto chciałby zasmakować w kuchni włoskiej.
Redakcja dziennika Mierzyn odwiedziła Włoską Robotę i poznała więcej szczegółów, zajrzeliśmy do restauracji, jej kuchni, a nawet do serca restauracji...
Właściciele restauracji - Klaudiusz Gołos i Paweł Mystkowski - zgodzili się zdradzić nam nieco szczegółów na temat tego, co znajdziecie we Włoskiej Robocie.
To osoby, które w tej branży są od lat - Pan Klaudiusz, Szczecinianin mieszkający w pobliskich Skarbimierzycach, jest w gastronomii z przerwami od 1997 r. Pan Paweł - szef kuchni - przez 15 lat pracował we włoskiej restauracji w Londynie, gdzie poznawał tajniki przyrządzania potraw przez włoskich kucharzy z różnych stron Italii.
Dbałość o klimat to nie tylko wystrój wnętrza, legendarna Vespa na ścianie czy specjalny piec do wypieków, będący sercem restauracji. To także dbałość o włoski smak - począwszy od mąki przez produkty, jakie mają być zamawiane u wybranych dostawców.
O menu w pewnej mierze będą decydować też klienci - to w ich gusta będzie chciała wpasować się restauracja.
W karcie oprócz tradycyjnych włoskich dań (pizza, pasta, risotto) mają znaleźć się także potrawy dla dzieci (np. cielęce pulpeciki) oraz desery na słodko.
Redakcja dziennika Mierzyn miała przyjemność podejrzeć królestwo szefa kuchni - pana Pawła:
Restauracja oprócze serwowania dań na miejscu przygotowuje się do dostarczania do domu części potraw z karty.
Planowane otwarcie - we wtorek, 7 lipca 2020 r.
Włoska Robota będzie czynna codziennie w godz. 12-22 (to może ulec jeszcze zmianie).
Coż - teraz należy życzyć powodzenia i liczyć na wysublimowane południowe smaki.
Info: własna - Włoska Robota