Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenia publiczne dotyczące dwóch produktów: masła Extra Lumiko oraz ponownie tatara wołowego.
Przypadek dotyczący tatara wołowego tego samego producenta (Sokołów S.A.) był opisany 2 tygodnie temu...
W maśle Extra wykryto bakterie Salmonella. Spożycie tego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego i wystąpienia salmonellozy.
W tatarze wołowym wykryto wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Zakażenie tą bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub rzadziej - do bezkrwawej biegunki.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Masło Extra Lumiko, 200 g
- Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
- Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
- Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
- Numer partii: 02891 02892K
- Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
- Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Nie należy spożywać produktów z partii objętych tymi komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów niepokojących lub zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Info i foto: Główny Inspektorat Sanitarny - https://gis.gov.pl