Przedszkole - jadalnia

Gmina Dobra - przetarg na żywienie dzieci w przedszkolach i szkołach


Gmina Dobra ogłosiła pod koniec lutego przetarg na dostawę posiłków do szkół podstawowych i przedszkoli.

Oferty przyjmowane są w trybie przyspieszonym - do 16 marca 2023, a zamówienie zostało podzielone na części i jego realizacja miałaby rozpocząć się już 01 kwietnia 2023 r. i trwać do końca wakacji 2023.

W artykule prezentujemy szczegółowe wymagania dla posiłków.

 

Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania, dostarczania i wydawania posiłków dla jednostek organizacyjnych Gminy Dobra - szkół, przedszkoli, punktów przedszkolnych i oddziałów przedszkolnych.

Zamówienie dotyczy placówek:

1) Część I:
a) Zespół Przedszkoli w Mierzynie - Przedszkole Publiczne Nr 1, ul. Kolorowa 25
b) Zespół Przedszkoli w Mierzynie - Przedszkole Publiczne Nr 2, ul. Welecka 30

2) Część II:
a) Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie
b) Punkt przedszkolny w Publicznej Szkole Podstawowej w Dołujach
c) Publiczna Szkoła Podstawowa w Dołujach, ul. Daniela 18 wraz z drugą lokalizacją budynku ul. Żubrza 5

3) Część III:
a) Publiczna Szkoła Podstawowa w Bezrzeczu
b) Punkt przedszkolny w Publicznej Szkole Podstawowej w Bezrzeczu, ul. Koralowa 61B/17-61C/16

4) Część IV:
a) Publiczna Szkoła Podstawowa im. K. I. Gałczyńskiego w Dobrej
b) Publiczna Szkoła Podstawowa w Rzędzinach

W każdej placówce określono liczbę dni wydawania posiłków, minimalną i maksymalną liczbę dzieci korzystających z posiłków oraz godziny wydawania jedzenia.  Żywność ma być podawana z wykorzystaniem naczyń i sztućców wielokrotnego użytku (możliwych do wyparzania).

 

Wymagania dotyczące posiłków podzielono na 2 grupy:

  • dla dzieci w wieku 3-6 lat uczęszczających do przedszkola - 3 posiłki (śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek)
  • dla uczniów uczęszczających do szkoły podstawowej (tylko obiady w postaci drugiego dania i kompotu/soku)

 

Wymagania określają w każdej grupie kaloryczność, wielkość i szczegółowo możliwe do wykorzystania składniki dla każdego posiłku. Zastrzeżono, że w ciągu 10-dniowego jadłospisu dekadowego posiłek obiadowy nie może się powtarzać.

Ma być uwzględniona możliwość realizacji diet specjalnych (bezglutenowej, bezmlecznej, bezlaktozowej lub innej zleconej przez lekarza lub dietetyka). Każdy posiłek powinien być urozmaicony smakowo oraz zróżnicowany pod względem tekstury, zbilansowany i dostosowany do pory roku, z uwzględnieniem produktów sezonowych.

 

 

Szczegółowe wymagania dla obiadów - szkoły:

Obiad:

Drugie danie:

- gramatura ok. 500g i kaloryczność ok. 700 kcal,

W przypadku dania mięsnego lub rybnego:
- dodatek skrobiowy tj. ziemniaki, kasza, ryż, makaron - nie mniej niż 250g;
- chude mięso drobiowe lub wieprzowe, ryby - nie mniej niż 100g;
- surówka - nie mniej niż 150 g (w jadłospisach należy podać dokładny skład surówek)
- danie jarskie i półmięsne gramatura nie mniej niż 450g;
- kompot: gramatura - 250 ml ( dodatek cukru nie więcej niż 10g/250ml)
- mięso smażone nie więcej niż 2 x w tygodniu
- danie rybne 1 x w tygodniu
- danie jarskie lub mączne 1 x w tygodniu
- danie mięsne 3 x w tygodniu

- nie dopuszcza się podawania jako posiłek obiadowy: parówek, kiełbasy, ryżu z jabłkiem, makaronu z dżemem, bułek na parze, gotowanych jajek, bigosu i fasoli po bretońsku;
- nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i surówek, ziemniaków w proszku typu puree;
- nie dopuszcza się stosowania octu oraz mieszanek przypraw z dodatkiem soli w posiłkach;
- w skład jednego obiadu nie powinny wchodzić potrawy np. o charakterze kwaśnym tj. zupa kapuśniak i surówka z kapusty kiszonej;
- zawartość soli w obiedzie nie powinna przekraczać 2g/osobę;
- do przygotowania posiłków należy używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;

 

Szczegółowe wymagania dla poszczególnych posiłków - przedszkola:

Śniadanie:

 Różnorodne zupy mleczne:
- mleko 2% 200 ml;
- dodatek zbożowy 20g - naturalne płatki lub kasze tj. owsiane, jęczmienne, żytnie, ryż, makaron, zacierka, kasza manna (zabrania się stosowania słodzonych płatków śniadaniowych);

- lub nie więcej niż 1 x w tygodniu jogurt naturalny lub owocowy 1szt - 150g;

 

Kanapka:

- pieczywo 40g - należy uwzględnić różnorodne pieczywo, w tym bułki i chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty, razowy, graham (z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego)
- masło 5g - min. 82% tłuszczu
- wędlina sucha 40g (gdzie do wytworzenia 100 g produktu zużyto min. 146 g mięsa bez wzmacniaczy smaku i substancji zagęszczających) lub wędlina wieprzowa chuda o zawartości min. 87% mięsa (szynka gotowana, polędwica wieprzowa i inne – plasterkowana lub w kawałku);
- parówka na ciepło 1szt - 40g (min 90% mięsa bez MOM);
- ser twarogowy 60g lub ser żółty 30g;
- jajko gotowane lub pasty jajeczne 50g;
- nasiona roślin strączkowych – pasty 50g;
- dżem 100% z owoców 15g;
- warzywo świeże 100g - pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, sałata, rzodkiewka, papryka lub inne;

Napój:
- herbata owocowa, herbata zwykła (słodzona lub niesłodzona) 200 ml;
- kakao (mleko, kakao w proszku niesłodzone, cukier) 200 ml;
- mleko – 200 ml;

 

Obiad:

Zupa + kromka chleba:
- gramatura 200 ml i kaloryczność ok. 150 kcal
- kromka chleba + 5g masła 82%
- z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
- dopuszcza się zupy przygotowane na wywarze jarskim, zabielane;
- nie dopuszcza się serwowania zup przygotowanych na bazie proszku lub wywaru z kości, a także wyłącznie na korpusach z drobiu;
- nie dopuszcza się stosowania zasmażek;

 

Drugie danie:
- gramatura ok. 250g i kaloryczność ok. 300 kcal,

W przypadku dania mięsnego lub rybnego:
- dodatek skrobiowy tj. ziemniaki, kasza, ryż, makaron - nie mniej niż 100g;
- chude mięso drobiowe lub wieprzowe, ryby - nie mniej niż 50g;
- surówka - nie mniej niż 100 g (w jadłospisach należy podać dokładny skład surówek)
- danie jarskie i półmięsne gramatura nie mniej niż 250g;
- kompot: gramatura -   200 ml ( dodatek cukru nie więcej niż 8g/200ml)
- mięso smażone nie więcej niż 2 x w tygodniu
- danie rybne 1 x w tygodniu
- danie jarskie lub mączne 1 x w tygodniu
- danie mięsne 3 x w tygodniu

- nie dopuszcza się podawania jako posiłek obiadowy: parówek, kiełbasy, ryżu z jabłkiem, makaronu z dżemem, bułek na parze, gotowanych jajek, bigosu i fasoli po bretońsku;
- nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i surówek, ziemniaków w proszku typu puree;
- nie dopuszcza się stosowania octu oraz mieszanek przypraw z dodatkiem soli w posiłkach;
- w skład jednego obiadu nie powinny wchodzić potrawy np. o charakterze kwaśnym tj. zupa kapuśniak i surówka z kapusty kiszonej;
- do przygotowania posiłków należy używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;

 

Podwieczorek

- owoc sezonowy 150g;
- koktajl owocowy na bazie jogurtu lub mleka 150 ml,
- deser owocowy, jogurt naturalny lub owocowy, galaretka z owoców, kisiel z owoców;
- ciasta własnego wypieku 40g;

 

Więcej szczegółów - w opisie zamówienia: https://portal.smartpzp.pl/dobraszczecinska/public/postepowanie?postepowanie=42816536


Tekst: Grzegorz Krakowiak na podstawie UG Dobra
Foto: ilustracyjne