GIS: Wykrycie alergenu - dwutlenku siarki - w paście bakłażanowej

GIS: Wykrycie alergenu - dwutlenku siarki - w paście bakłażanowej


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o stwierdzeniu obecności dwutlenku siarki (E 220) w określonej partii produktu pn. Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Pasta została wyprodukowana dla sieci sklepów Carrefour Polska.

 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami, VEGGIE, 190 g
Numer partii: 02 005 1
Data minimalnej trwałości: 01.2024
Wyprodukowano dla: Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa
Wyprodukowano przez: Greek Trade sp. z o.o., ul. Tadeusza Śliwiaka 14, 30-797 Kraków


 

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Tekst: Główny Inspektorat Sanitarny
Grafika: Główny Inspektorat Sanitarny