GIS: Salmonella w ćwiartkach kurczaka i filecie z piersi kurczaka

GIS: Salmonella w ćwiartkach kurczaka i filecie z piersi kurczaka


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofywaniu partii produktów drobiowych (ćwiartka kurczaka i filet z piersi kurczaka) dostępnych w sieci sklepów Biedronka z powodu wykrycia bakterii Salmonella Enteritidis.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego i wystąpienia salmonellozy.


Szczegóły dotyczące produktów:

Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Nazwa produktu: Świeża Ćwiartka Vacum
Numer partii: 215622
Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022
Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka map
Numer partii: 215622
Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022

 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny