GIS: substancja alergenna - jaja - w batonach proteinowych

GIS: substancja alergenna - jaja - w batonach proteinowych


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o prowadzonym przez producenta wycofaniu wskazanej poniżej partii produktu Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym ze względu na pomyłkę w pakowaniu niewielkiej ilości batonów, skutkującą ryzykiem pojawienia się substancji alergennej (jaj) nie wymienionych na etykiecie produktu.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na jaja może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

 

Niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
Batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja (składnik alergenny); które z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym.


Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym
Numer partii: G221666A
Data minimalnej trwałości: 23/09/2022
Dystrybutor: Herbalife International Luxembourg S.à R.L., 16 Avenue de la Gare L-1610 Luxembourg
Przedstawicielstwo w Polsce: HERBALIFE POLSKA SP. Z O.O., Eurocentrum Office Complex, Al. Jerozolimskie 134, Budynek Gamma, Piętro 10, 02-305 Warszawa
Producent: Gustav Berning GmbH & Co. KG, Alte Heerstrasse 1, 49124 Georgsmarienhutte, Niemcy

 

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby uczulone na jaja nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny