Jak widać salmonella nawet krokodyla się nie boi... GIS ostrzega o wykryciu tej bakterii w jednej partii steku z krokodyla.
Stek jest produktem głęboko mrożonym i wymaga obróbki cieplnej minimalizującej ryzyko zakażenia, niemniej zalecana jest rezygnacja z jego spożycia.
Nawet obróbka cieplna nie wykluczy ryzyka przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, a niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
Numer partii: 2501113
Numer artykułu: 733270
Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Info i foto: Główny Inspektorat Sanitarny - https://gis.gov.pl