GIS: Salmonella na skorupkach jaj konsumpcyjnych

GIS: Salmonella na skorupkach jaj konsumpcyjnych


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych określonych w komunikacie.

Jaja były przeznaczone dla popularnej sieci sklepów "Biedronka".

 

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Numer partii: POW12 20.11
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Producent: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

 


 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny