Reklama r2m

 

GIS: Salmonella na skorupkach i w treści jaj konsumpcyjnych

GIS: Salmonella na skorupkach i w treści jaj konsumpcyjnych


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.



Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 06.12.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338
Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903

 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny

 

Reklama r6s