W okresie zakupów przedświątecznych to szczególnie ważne ostrzeżenie.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował, że w próbkach produktu pn. Kiełbasa wiejska pieczona badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Są to substancje rakotwórcze.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent: Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny