Poprawa jakości wody pitnej w wodociągach jest procesem trwającym od lat, który prowadzi do osiągnięcia stanu, w którym można wodę taką pić wprost z kranu.
Jednym z parametrów takiej wody jest jej twardość, która ma duże znaczenie praktyczne w gospodarstwie domowym.
Sprawdziliśmy twardość wody z wodociągu w Mierzynie i przydatność takich urządzeń jak "uzdatniacz (zmiękczacz)" wody czy "dzbanek filtrujący". Prosty test, a wyniki ciekawe.
Twardość wody jest tym parametrem, który nie musi być badany w czasie monitoringu jakości wody ani przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, ani przez Państwową Inspekcję Sanitarną [1]. Niemniej twardość wody znacząco wpływa na urządzenia domowe (AGD, grzewcze) oraz na naszą skórę i włosy. Osady kamienne, które są wynikiem krystalizacji jonów wapnia i magnezu - bywają uciążliwe w przypadku sprzętu AGD, a czasami nawet "zabójcze" jeśli chodzi o instalację grzewczą [2].
Dopuszczony w Polsce zakres twardości wody jest dość szeroki - od 60 do 500 mg węglanu wapnia na litr wody [3].
Skalę twardości wody można opisać następująco [4]:
mg węglanu wapnia/l | stopnie niemieckie odH | |
woda bardzo miękka | < 100 | < 5,6 |
woda miękka | 100-200 | 5,6-11,2 |
woda średnio-twarda | 200-350 | 11,2-19,6 |
woda twarda | 350-550 | 19,6-30,8 |
woda bardzo twarda | > 550 | > 30,8 |
Nasz test
Sprawdziliśmy wodę z wodociągu w Mierzynie. Wykorzystaliśmy powszechnie dostępny test kropelkowy, podający informację o twardości wody w stopniach niemieckich. Testy wykonywane były dwukrotnie, a ich przebieg i odczyt wyników - sprawdzane komisyjnie (2-3 osoby - aby wyeliminować wpływ "męskiego postrzegania kolorów" ;) ).
Należy pamiętać, że to prosta ocena twardości wody, a nie badanie laboratoryjne.
Sprawdziliśmy, jaki wpływ na twardość wody ma:
- uzdatniacz wody (potoczne określenie zmiękczacza wody - tutaj zastosowanego łączne z mechanicznym filtrem wody)
- dzbanek filtrujący popularnej firmy, z oryginalnym wkładem filtrującym
- uzdatniacz i dzbanek filtrujący
- przegotowanie wody
Otrzymaliśmy następujące wyniki:
wynik w odH | ocena wyniku | |
woda wprost z wodociągu | 25 | woda twarda |
z wodociągu - przegotowana | 23 | woda twarda |
z wodociągu po dzbanku filtrującym | 9 | woda miękka |
z wodociągu po dzbanku filtrującym - przegotowana | 9 | woda miękka |
z wodociągu po uzdatniaczu | 4 | woda bardzo miękka |
z wodociągu po uzdatniaczu i po dzbanku filtrującym | 4 | woda bardzo miękka |
Jak widać - w mierzyńskim wodociągu jest woda twarda. Przegotowanie wody pobranej wprost z wodociągu tylko nieznacznie obniża jej twardość.
Zastosowanie dzbanka filtrującego znacząco poprawia jakość wody pod względem twardości. Ze względu jednak na wydajność dzbanka użycie tego rozwiązania może przynieść korzyści praktycznie tylko jako wody pitnej.
Przegotowanie wody z dzbanka filtrującego nie wpływa na zmianę jej twardości.
Z tabeli wyników widać, że najlepsze efekty uzyskuje się stosując uzdatniacz wody, który bardzo mocno (ponad 6-krotnie) obniża twardość wody. Urządzenie to - po dobraniu pod kątem wymaganej wydajności - może mieć zastosowanie w całym poborze wody, zarówno do celów pitnych, jak i higienicznych czy gospodarczych.
Dodatkowe (oprócz uzdatniacza) zastosowanie dzbanka filtrującego nie wpływa na twardość wody, ale może mieć wpływ na smak wody (ocena subiektywna).
Wyniki są więc zbieżne ze spotykanymi powszechnie opiniami, że uzdatniacz (zmiękczacz) wody jest w zasadzie nieodzownym urządzeniem w domu. Z praktyki mogę powiedzieć, że od momentu instalacji w domu zmiękczacza wody praktycznie nie występuje zjawisko kamienia ani w dzbanku do gotowania wody, ani na armaturze łazienkowej.
Celowo nie podawałem producentów urządzeń użytych w teście - to nie jest istotne, nie są to urządzenia ani najtańsze, ani najdroższe na rynku.
Dla zarejestrowanych użytkowników portalu Mierzyn, którzy się zalogują - poniżej widoczne są marki tych urządzeń.
Informacja własna.
Źródła:
[1] Główny Inspektorat Sanitarny - https://www.gov.pl/web/gis
[2] Aquahome - blog - https://aquahome.pl/blog/polsce-woda-najtwardsza/
[3] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi - DU z 2017-12-11, poz. 2294
[4] Twardość wody - jednostki i sposób przeliczenia - https://technologia-wody.pl/posts/2008-10-03-twardosc-wody-jednostki-i-sposob-przeliczania