Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Producentem jest firma Eisberg Sp. z o.o. z Legnicy, a odbiorcami są m.in. sklepy sieci Biedronka, Lidl, McDonald's, Selgros, Intermarché.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” wyprodukowanych dla jednego z Klientów (nr partii/ termin przydatności 02.09.2020, 04.09.2020) obecności bakterii Salmonella.
Produkty podlegające wycofywaniu:
Nazwa produktu / Numer partii
Rukola 100 g / 01.09.2020
Rukola 100 g / 02.09.2020
Rukola 100 g / 03.09.2020
Rukola 100 g / 04.09.2020
Rukola 100 g / 05.09.2020
Rukola 100 g / 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 31.08.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 03.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 04.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 05.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g / 07.09.2020
Mix z rukolą 140g / 31.08.2020
Mix z rukolą 140g / 02.09.2020
Mix z rukolą 140g / 03.09.2020
Mix z rukolą 140g / 04.09.2020
Mix z rukolą 140g / 05.09.2020
Mix z rukolą 140g / 06.09.2020
Mix z rukolą 140g / 07.09.2020
Mix z burakiem 570g / 01.09.2020
Mix z burakiem 570g / 03.09.2020
Mix z burakiem 570g / 04.09.2020
Mix z burakiem 570g / 05.09.2020
Rukola 500 g / 30.08.2020
Toscana 500 g / 31.08.2020
Toscana 500 g / 03.09.2020
Toscana 170 g / 31.08.2020
Toscana 170 g / 03.09.2020
Toscana 170 g / 04.09.2020
Rukola 500 g (niemyta) / 3502
Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A., Lidl Sp. z o.o. sp.k., McDonald’s, SCA PR Polska Sp. z o.o., Transgourmet Polska Sp. z o.o.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Info i foto: Główny Inspektorat Sanitarny - https://gis.gov.pl