Reklama

 

Ostrzeżenie GIS - mięso z indyka na kotlety - ryzyko salmonellozy

Ostrzeżenie GIS - mięso z indyka na kotlety - ryzyko salmonellozy


Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące mięsa z indyka na kotlety - "Morliny" - ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Spożycie żywności poddanej niewłaściwej obróbce może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

 

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt - Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno.
  • Numer partii: 2261003002
  • Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020

 

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.


Info i foto: Główny Inspektorat Sanitarny - https://gis.gov.pl

 

Reklama