Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenia publiczne dotyczące produktów:
- metka cebulowa (wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes),
- mięso drobiowe (wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis),
- chipsy bananowe (przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu).
Szczegóły:
- Produkt - Metka cebulowa 180g
- Numer partii - 234600
- Termin przydatności do spożycia: 03.09.2020
- Producent: NOWAK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 80-180 Gdańsk ul. Knyszyńska 16A/2, Jankowo ul. Sportowa 60, 80-180 Gdańsk , weterynaryjny numer identyfikacyjny 22040305
- Zagrożenie: W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu pn. Metka cebulowa, 180 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
- Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
- Produkt - mięso drobiowe obejmujące różne elementy drobiowe (m.in. ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, mięso drobne z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt,...)
- Numer partii i termin przydatności do spożycia:
- partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20 - termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
- partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 - termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
- Producent: NOWAK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 80-180 Gdańsk ul. Knyszyńska 16A/2, Jankowo ul. Sportowa 60, 80-180 Gdańsk , weterynaryjny numer identyfikacyjny 22040305
- Zagrożenie: W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. - Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
- Produkt - Chipsy bananowe, 250 g
- Numer partii: 5E.1903.53
- Data minimalnej trwałości: 09.2020
- Producent - BAKALLAND S.A., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa
- Zagrożenie: W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu (5,6 ± 1,1 µg/kg). Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny spożycie przedmiotowego produktu wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia konsumentów.
- Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Info i foto: Główny Inspektorat Sanitarny - https://gis.gov.pl