Od 18 maja będzie można również zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).
Oczywiście przy zachowaniu pewnych obostrzeń sanitarnych.
Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
Do wspomnianych obostrzeń sanitarnych należą:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego;
- Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach;
- minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi);
- wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”;
- klienci restauracji nie mogą korzystać z bufetów samoobsługowych, w tym barów sałatkowych, bufetów oraz dozowników do samodzielnego nalewania napojów;
- dodatki takie jak cukier, jednorazowe sztućce, serwetki - nie będą dostępne w przestrzeni wspólnej, będą wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.
Info: Serwis Rządu RP - https://www.gov.pl