Koronawirus - restauracja

Koronawirus [3 etap] - jedzenie w restauracji, barze, kawiarni


Od 18 maja będzie można również zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

Oczywiście przy zachowaniu pewnych obostrzeń sanitarnych. 

 

Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Do wspomnianych obostrzeń sanitarnych należą:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego;
  • Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach;
  • minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi);
  • wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”;
  • klienci restauracji nie mogą korzystać z bufetów samoobsługowych, w tym barów sałatkowych, bufetów oraz dozowników do samodzielnego nalewania napojów;
  • dodatki takie jak cukier, jednorazowe sztućce, serwetki - nie będą dostępne w przestrzeni wspólnej, będą wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

Info: Serwis Rządu RP - https://www.gov.pl

 


Drukuj   E-mail