Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofywaniu przez firmę Makarony Polskie S.A. z Rzeszowa niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.
Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Wycofanie dotyczy wyłącznie podanych poniżej produktów o wskazanych numerach partii:
Zdjęcie produktu | Nazwa produktu | Numer partii | Data minimalnej trwałości |
![]() |
Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g |
25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1 |
25.03.2024 |
![]() |
Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g |
25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 |
25.03.2024 |
![]() |
Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g |
25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 |
25.03.2024 |
![]() |
Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g |
25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 |
25.03.2024 |
![]() |
Makaron pełnoziarnisty Pol - Mak świderki 400 g |
25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1 |
25.03.2023 |
![]() |
Makaron pełnoziarnisty Pol - Mak pióra 400 g |
26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 |
26.03.2023 |
![]() |
Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g |
08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1 |
08.04.2024 |
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny