Reklama.

 

GIS: wycofanie określonych partii makaronów

GIS: wycofanie określonych partii makaronów


Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofywaniu przez firmę Makarony Polskie S.A. z Rzeszowa niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

 

Wycofanie dotyczy wyłącznie podanych poniżej produktów o wskazanych numerach partii:

 

Zdjęcie produktu Nazwa produktu Numer partii Data minimalnej trwałości
 

Makaron razowy świderki

z mąki z pszenicy durum

La Campagna 500 g

25.03.2024/05P/1/002

L.084.21/V20/1

25.03.2024

Makaron razowy rurki

z mąki z pszenicy durum

La Campagna 500 g

25.03.2024/03P/1/005

L.085.21/V20/1
lub
L.085.21/V17/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty

Tiradell świderki 500 g

25.03.2024/01P/1/002

L.084.21/V20/1
lub
L.084.21/V07/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty

Tiradell penne 500 g

25.03.2024/03P/1/005

L.084.21/V07/1
lub
L.085.21/V17/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty

Pol - Mak świderki 400 g

25.03.2023/05P/1/002

L.084.21/M20/1

25.03.2023

Makaron pełnoziarnisty

Pol - Mak pióra 400 g

26.03.2023/05P/1/001

L.086.21/M17/1
lub
L.086.21/M20/1

26.03.2023

Makaron razowy

Makarony Polskie

spaghetti 400 g

08.04.2024/07D/1/003

L.099.21/D16/1

08.04.2024

 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.


Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny

 

Reklama