Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności:
- pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Sezam łuskany,
- pałeczek Salmonella Infantis w jednej partii produktu pn. Majeranek suszony
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Sezam łuskany
Data minimalnej trwałości: 01 2025
Numer partii: 23003716
Kod kreskowy: 5905617002230
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny