Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Histamina to substancja, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje także w wielu produktach spożywczych, ale przekroczenie dopuszczalnych dawek może stanowić ryzyko dla zdrowia.
Wskazane w komunikacie konserwy rybne były przeznaczone dla sieci sklepów Biedronka.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
Marki: Caprimar
Numer partii: R18G22 oraz R19G22
Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
Kod kreskowy: 8410628463378
Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.
Info i grafika: Główny Inspektorat Sanitarny